kleur

Een kleur op zich betekent nog niets.

Je kunt van rood houden of misschien ietsje meer van blauw, dat heet persoonlijke smaak. Kleur doet pas zijn werk in samenhang met andere kleuren. Bovendien is er altijd een samenspel tussen kleuren, vormen, functies en materialen. Het gaat uiteindelijk om uitgebalanceerde combinaties met een harmonieus geheel als resultaat.

kleur roept emotie op

De kleuren van het interieur bepalen voor een groot gedeelte de sfeer in een ruimte. Kleur werkt op de gemoedstoestand en heeft daarom een grote invloed op onze emoties. Door het kiezen van de kleur die past bij de functie en de vorm van een ruimte ontstaat er harmonie in een ruimte. Zo kunnen kleuren rustgevend zijn of juist activiteit oproepen. Ze kunnen als warm of koud ervaren worden en kunnen een ruimte gezellig maken of juist afstandelijk en zakelijk. Kleuren kunnen ons onrustig maken of kunnen er juist voor zorgen dat we ons goed kunnen concentreren. Marjon helpt de juiste keuzes voor uw huisvesting te maken.


kleur beinvloedt onze ruimtelijke beleving

Met behulp van kleur kunnen architectonische vormen versterkt of verzwakt worden. Door kleuraccenten te leggen kan extra aandacht aan architectonische onderdelen gegeven worden. Een overdaad aan kleur kan ook architectonische chaos tot gevolg hebben. Goed toegepaste kleuren creëren harmonie en ordening en brengen balans in de ruimte. Kleuren kunnen de relaties tussen verschillende ruimtes versterken. Door een logische kleurtoepassing kan er orde gecreëerd worden en daardoor de oriëntatie in een gebouw verbeteren. Een gebouw wint hierdoor aan helderheid en aan functionaliteit.

Met de juiste kleurtoepassing kan een ruimte groter, breder, hoger of lichter lijken. Kleur beïnvloedt dus onze beleving van een ruimte.

interieur ARHC Hilversum

kleur en licht en kleur......

In een interieur kunnen vorm, kleur en materiaal pas worden herkend door het licht dat er op schijnt. Licht en donker hebben invloed op onze ruimte-ervaring. Lichtere ruimtes worden over het algemeen groter ervaren dan donkere ruimtes met dezelfde vierkante meters. Met licht en kleur kunnen verschillende effecten bereikt worden. Het kan rust geven of een gevoel van chaos oproepen, het kan een warme of juist koele sfeer creëren en gezellig of juist onbehaaglijk aandoen.

Onzorvuldige lichttoepassing kan zorgen voor slecht zicht met als gevolg bijvoorbeeld een gebrek aan concentratie en prestatie.. Het kan ook de sfeer van een ruimte verstoren. TL-verlichting, gelijkmatig verspreid door een gebouw, geeft wel licht maar levert niet het beoogde effect op de architectuur en kan bovendien een weerslag op de beleving van de ruimte hebben.